Asumisviihtyvyys kuntoon

TAPAUS 1.

Osakas vaati taloyhtiöltä toimenpiteitä, jotta saunan ja makuuhuoneen välisen seinän huomattavan lämpenemisen syy selvitetään. Osakas tilasi lämpökuvauksen.

Lämpökuvauksella todettiin, että löylyhuoneen ja makuuhuoneen välisen seinän lämpöeristys oli tehty huolimattomasti. Saunan ollessa lämmitetty makuuhuoneen puoleinen seinä lämpeni n. 50 C°:een. Taloyhtiö maksoi seinän korjauksen 3 200 € sekä lämpökuvauksen 160 €.

KUVA. Seinän takana oleva kuuma sauna makuuhuoneesta katsottuna. Lämpöeristeet puutteelliset.


TAPAUS 2.

Taloyhtiö välttyi mittavalta ikkunaremontilta

13 vuotta vanhassa talossa asukkaat olivat valittaneet vedontunnetta useamman vuoden ajan. Taloyhtiö oli havainnut lämpö- ja ilmanvaihtoteknisiä puutteita ja oli päätymässä suunnittelemaan laajamittaista ikkunaremonttia. Tekniset olosuhteet haluttiin varmistaa lämpökuvauksella ja paljastui, että talossa oli paikoin epäterveellisen suuret alipaineet. Jotta vedontunteesta olisi lämpökuvauksella saatu realistinen tieto, ilmanvaihtojärjestelmä säädettiin niin, että alipainearvot olivat lähellä normaalia (-0 - 5), ja lämpökuvausraportti luotettava.

Ilmanvaihtojärjestelmän säädön ja tasauksen jälkeen tehtiin lämpökuvaus. Lämpökuvausraportti osoitti mittavan karmirakenteisiin ulottuvan ikkunoiden korjaustarpeen turhaksi. Suurimmassa osassa vetoisimmista asunnoissa korjaukseksi riitti saranaruuvien säätö sekä tiivisteiden uusiminen. Asumisviihtyisyys parani huomattavasti, ja taloyhtiölle aiheutuneet kulut olivat alunperin suunnitellun 22 000 € sijasta 11 000 € (sisältäen ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen, säädön ja tasauksen, lämpökuvauksen sekä ikkunoiden korjaukset).

Taloyhtiö säästi 11 000 €. 

Takaisin »